Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği, Türkiye’den gelerek Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde görev sürelerini tamamlayan öğretmenler onuruna bir veda resepsiyonu düzenledi. Girne Öğretmenevi’nde gerçekleştirilen “Yurtdışı Görevi Sona Eren Öğretmenlere Veda” resepsiyonu, TC Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri ve Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun katılımıyla yapıldı.
Etkinliğe ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Murad Aktuğ, TC Lefkoşa Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Mithat Tekçam, bakanlık bürokratları ve büyükelçilik yetkilileri katıldı. Resepsiyonda, Bakanlıklar Arası Ortak Kültür Komisyonu kararıyla KKTC Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda beş yıllık görev sürelerini dolduran öğretmenlere teşekkür belgesi ve plaket takdim edildi.
Büyükelçi Başçeri“Bu Bir Öğretmenlik Değil, Misyon İşidir”
TC Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, törende yaptığı konuşmada, KKTC’de görev yapan öğretmenlerin Türkiye’yi layıkıyla temsil ettiğini belirterek, gösterdikleri fedakarlık ve özveri için teşekkürlerini sundu.
İngiliz sömürge döneminden itibaren Türkiye’den gelen öğretmenlerin adada görev yaparak eğitime katkı sağladığını ve Kıbrıs Türk halkının mücadelesine destek verdiğini anımsatan Başçeri, KKTC’de görev yapan öğretmenlerin, 1959-1961 yıllarında adada bulunan öğretmen Arif Nihat Asya ile şehit öğretmen Kemal Özalper’in temsil ettiği köklü gelenekten geldiğini vurguladı.
Başçeri, “Bu, basit bir öğretmenlik ve öğrenciye eğitim verme işi değildir. Bu bir misyondur.” diyerek, Türkiye ile KKTC arasındaki denizin tek bir milleti hiçbir zaman ayıramayacağını ifade etti. Görev sürelerini tamamlayan öğretmenlere bundan sonraki yaşamlarında sağlık, huzur ve esenlik diledi.
Bakan Çavuşoğlu“Gönül Bağı Hiçbir Zaman Kopmamıştır”
Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu ise, Türkiye’den gelerek KKTC’de görev yapan öğretmenlerin, çocukların eğitimine ve Kıbrıs Türk halkının toplumsal gelişimine çok önemli katkılar sağladığını belirtti. Çavuşoğlu, bu amaç uğruna öğretmenlerin ailelerini ve düzenlerini bırakarak KKTC’ye gelmelerinin büyük bir özveri olduğunu ifade ederek teşekkür etti.
Türkiye ile Kıbrıs Türk halkı arasındaki bağın tarih boyunca sürdüğünü kaydeden Çavuşoğlu, Türkiye’den gelen öğretmenlerin uzun yıllardır Kıbrıs Türk halkının eğitimine, akademik gelişimine, mücadele ruhuna ve sosyo-kültürel varlığının korunmasına destek verdiğini belirterek, “Arada sadece bir deniz vardır. Gönül bağı hiçbir zaman kopmamıştır.” dedi.
Çavuşoğlu, araştırmalara göre 1930’lu yıllardan itibaren Türkiye’den Kıbrıs’a yoğun şekilde öğretmen gelmeye başladığını, zaman içerisinde yerel öğretmenlerin birçok branştaki ihtiyacı karşıladığını ancak bugüne kadar Türkiye’den gelen binlerce öğretmenin eğitim sistemindeki eksikliklerin giderilmesine büyük katkı koyduğunu ifade etti.
Türkiye üniversitelerinin kapılarını da Kıbrıslı Türk öğrencilere açtığını kaydeden Çavuşoğlu, Kıbrıs Türk halkının önemli bir bölümünün Türkiye’de eğitim aldığını; sosyal, ekonomik, akademik kalkınma ve varlık için hep birlikte mücadele edildiğini belirtti. Çavuşoğlu, Kıbrıs Türk halkının uluslararası alanda karşılaştığı sorunların Türkiye’nin ilgili kurumları ve diplomatik temsilcilikleriyle iş birliği içinde aşılmaya çalışıldığını belirterek, dünyada hak edilen yere ulaşılması için ortak mücadelenin süreceğini kaydetti.
Eğitim Müşaviri Tekçam“Gönül Köprüsünü Güçlendirdiler”
TC Lefkoşa Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Mithat Tekçam da, KKTC’de görev yapan öğretmenlerin Türkiye ile KKTC arasında kurulan gönül köprüsünün güçlenmesine büyük katkı sağladığını belirtti.
Tekçam, öğretmenlerin beş yıl boyunca bilgi ve birikimlerini öğrencilere aktardığını, eğitim camiasına değer kattığını, sevgi, sabır ve anlayışla görev yaparak ülkede iz bıraktıklarını kaydetti. Öğretmenlerin eğitimcilik görevlerinin yanı sıra ülkede birer kültür elçisi, dost ve aile ferdi olarak kabul gördüğünü belirten Tekçam, öğrencilerin ve meslektaşlarının yaşamında bıraktıkları izlerin yıllar geçse de silinmeyeceğini ifade etti.
Öğretmenler Adına Neşe Tekin Konuştu
Görev süresini tamamlayan öğretmenler adına konuşan Neşe Tekin ise, KKTC’de geçirdikleri sürede öğrencilerin gelişimine katkı sağlamanın ve başarılarına tanıklık etmenin meslek yaşamlarının en değerli kazanımlarından biri olduğunu söyledi.
Tekin, yurt dışı görevleri boyunca yalnızca öğretmenlik sorumluluğunu üstlenmediklerini, Türkiye’nin kültürünü, değerlerini ve eğitim anlayışını da temsil ettiklerini belirterek, görevlerini Mustafa Kemal Atatürk’ün “Öğretmenler, yeni nesil sizin eseriniz olacaktır.” sözü doğrultusunda yürüttüklerini ifade etti.
KKTC ile Türkiye arasındaki bağın yalnızca coğrafi veya siyasi olmadığını, ortak tarih, kültür ve değerlerden doğan güçlü bir gönül bağına dayandığını kaydeden Tekin, “Bugün KKTC’deki görevimize veda ediyor olsak da kalbimizin bir parçası daima bu güzel ülkede kalacak.” dedi.
Tören, konuşmaların ardından öğretmenlere teşekkür belgesi ve plaketlerinin takdim edilmesiyle sona erdi.










