İngiltere Başbakanı Andy Burnham, ülkede erken genel seçime gidileceği yönündeki iddiaları yalanlarken İskoçya’nın bağımsızlığı konusunda yeni bir referandumun gündemlerinde olmadığını açıkladı.
BBC, ITV ve İskoç televizyon kanalı STV’ye açıklamalarda bulunan Burnham, son dönemde kamuoyunda tartışılan erken seçim olasılığı ve İskoçya’nın bağımsızlık taleplerine ilişkin net mesajlar verdi.
“Erken seçim ülkeyi geri götürür”
BBC ve ITV bölge editörlerinin sorularını yanıtlayan Başbakan Burnham, erken bir seçime gitme niyetinde olmadığını belirterek böyle bir adımın ülkeyi geriye götüreceğini savundu.
Genel seçimlerin 2029 yılında yapılacağını hatırlatan Burnham, şu ifadeleri kullandı
“Tüm bu spekülasyonları kesin bir dille reddediyorum. Yakında bir seçim olmayacak. Başbakan olarak yapacaklarıma odaklandım.”
İşçi Partisi’nin yıllık konferansında ülkenin geleceğine yönelik hedeflerini paylaşacağını aktaran Burnham, “Hedefim insanlara artan hayat pahalılığı karşısında yardım etmek, ticaretin sürmesini sağlamak. Şu an önceliğimiz bunlar.” dedi.
“Yeni bir referandum için doğru zaman değil”
STV’ye verdiği mülakatta İskoçya’nın bağımsızlığı için ikinci bir oylama yapılıp yapılmayacağı sorusunu yanıtlayan Burnham, “Bu tartışmalara geri dönmenin zamanı değil. Hayat pahalılığı ülkenin her köşesindekiler gibi çoğu İskoç’u da etkiliyor.” değerlendirmesinde bulundu.
İskoçya halkının kendi kaderini tayin etme hakkına sahip olup olmadığı yönündeki soru üzerine 2014 yılında yapılan halk oylamasını hatırlatan Burnham, “Bu hakka sahipler. Ancak gelecek, bir nesil boyunca geçerli olacak şekilde belirlenmişti.” diyerek referandumdan çıkan “hayır” sonucuna atıfta bulundu.
İskoçya’da yeni bir referandum konusunda net bir toplumsal uzlaşı bulunmadığını belirten Başbakan Burnham, bölünme tartışmaları yerine hayat pahalılığı sorununa odaklanılması gerektiğini kaydetti. Burnham, “Yeni bir referandum için doğru zaman olduğunu düşünmüyorum. İskoçya’daki kamuoyunun bunu desteklediği kanaatinde değilim.” diye konuştu.
Birleşik Krallık bünyesindeki İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda’da iktidarda bulunan ayrılık yanlısı partilerin liderleri, 13 Eylül’de bir araya gelerek ayrılma süreçlerini ele almıştı. Görüşmede İskoçya ve Galler bağımsızlık, Kuzey İrlanda ise İrlanda Cumhuriyeti ile birleşme amacıyla gerekli anayasal adımların atılması için İngiltere Başbakanı Burnham’a baskı uygulama konusunda fikir birliğine varmıştı.









