Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı ve Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) LTB Başkan Adayı Mehmet Harmancı, Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkârlar Odası (KTEZO) ile Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nı ziyaret ederek ülke ekonomisinin mevcut durumunu ve yeni dönemde hayata geçirilmesi planlanan iş birliklerini değerlendirdi.
Harmancı, önümüzdeki dört yılda dijitalleşme, bürokrasinin azaltılması ve esnafla kurumsal iş birliklerinin geliştirilmesine öncelik vereceklerini söyledi.

Ziyaretlerde ülke ekonomisinin içinde bulunduğu durum, esnaf ve ticaret çevrelerinin yaşadığı sorunlar ve önümüzdeki dönemde kurumlar arasında geliştirilebilecek iş birlikleri ele alındı. Harmancı’ya ziyaretlerinde TDP meclis üyeleri ve üye adayları eşlik etti.
TİCARET ODASI İLE ORTAK AMAÇLAR VURGULANDI
Kıbrıs Türk Ticaret Odası’na gerçekleştirdiği ziyarette konuşan Harmancı, LTB ile Ticaret Odası’nın Kıbrıs Türk toplumunun menfaatleri için Avrupa Birliği nezdinde yürütülen çalışmalarda rol oynayan iki önemli aktör olduğunun altını çizdi.
Ticaret Odası’nın kamu reformu ve kamuda mali disiplinle ilgili yürüttüğü lobi ve savunuculuk çalışmalarını yakından takip ettiğini belirten Harmancı, LTB’nin 2014 yılından itibaren uyguladığı mali disiplin, hesap verebilirlik ve sosyal adaleti temel alan yönetim politikalarıyla ülkeye örnek bir model oluşturduğunu ifade etti.

Belediyenin ihale süreçlerinde şeffaflığı öncelediğini ve yerel yatırımcıyı desteklediğini kaydeden Harmancı, şehrin ihtiyaç duyduğu yatırımların tamamlanmasının ardından şehirde çalışma ve yaşam maliyetini azaltmaya yönelik politikaları hayata geçirmeyi hedeflediklerini söyledi.
DİJİTALLEŞME, YAPAY ZEKÂ VE BÜROKRASİNİN AZALTILMASI ÖNCELİKLİ HEDEFLER ARASINDA

Önümüzdeki dört yıllık dönemde dijitalleşme, yapay zekâ uygulamaları ve bürokrasiyi azaltacak önlemlerin öncelikli hedefler arasında yer aldığını belirten Harmancı, belediyede önemli bir yazılım dönüşümü yaşandığını dile getirdi.
Yurttaşların taleplerinin şeffaf biçimde takip edilmesini sağlayacak bir sistemin tamamlandığını ifade eden Harmancı, uygulamanın kısa süre içerisinde hayata geçirilmesinin planlandığını belirtti.
İmar uygulamalarının da dijital dönüşümün merkezine alınacağını kaydeden Harmancı, bu adımlarla bürokrasinin azaltılmasını amaçladıklarını söyledi.
LTB’nin 12 yıllık görev süresinde Sayıştay raporlarında olumsuz bir bulguya rastlanmadığını ve herhangi bir usulsüzlük kaydının bulunmadığını belirten Harmancı, bunların yüz akları olduğuna vurgu yaptı.
ESNAFIN EKONOMİK SORUNLARI VE SINIR KAPILARI GÜNDEME GELDİ

Ekonomik koşulların zorlaştığına ve ticari faaliyetlerin güneye kaydığına dikkat çeken Harmancı, esnafın ve ticaret erbabının ayakta kalabilmek için böyle bir ortamda mücadele ettiğini söyledi.
Sosyal adaleti sağlayacak şekilde vergi oranlarının güncellenmesi ve çeşitli teşvik uygulamalarının merkezi hükümetin gündemine alınması gerektiğini belirten Harmancı, Lefkoşa’daki sınır kapılarına ilişkin ihtiyaçların başka kapıların açılması veya kullanılmasına bağlanmaması gerektiğini söyledi.
BELEDİYE-ESNAF İLİŞKİSİNDE BÜROKRASİYİ AZALTMAK İÇİN ÖNCELİK DİJİTALLEŞME
Harmancı, Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkârlar Odası ziyaretinde yaptığı konuşmada, belediye ile esnaf arasındaki iş birliğinin önemini vurgulayarak yeni dönemde dijital ve kurumsal iş birliklerini geliştirmeyi hedeflediklerini söyledi.
Amaçlarının hem esnafın işlerini kolaylaştırmak hem de yurttaşların belediyeyle daha iyi ilişkiler kurmasını sağlamak olduğunu belirten Harmancı, iki kurum arasındaki bürokrasiyi azaltmak için çalıştıklarını kaydetti.
Surlariçi’nde faaliyet gösteren 68 küçük esnaf bulunduğunu belirten Harmancı, kirli sanayi faaliyetlerinin bölgeden çıkarılması gerektiğini ifade etti.
Esnafın mağduriyet yaşamadan yeni yerlerine taşınmasını istediklerini söyleyen Harmancı, bu süreçte KTEZO ile merkezi hükümet arasındaki iş birliğinin önem taşıdığını dile getirdi.
Surlar içinde boşalacak alanların turizme hizmet etmesi ve farklı esnaf türlerinin faaliyet gösterebileceği mekânlara dönüştürülmesi için ortak çalışma fırsatlarının değerlendirilmesi gerektiğini belirten Harmancı, otobüs işletmeleriyle ilgili sorunların da esnaf birliğiyle birlikte çalışılarak çözülebileceğini ifade etti.
“SANAYİ’DE 8 KİLOMETRELİK ALANDA İÇME SUYU ŞEBEKESİ YENİLENDİ”

LTB’nin ekonomik yapısındaki değişime de değinen Harmancı, 2014 yılında belediye bütçesinde çalışan giderlerinin payının yüzde 88 olduğunu, bu oranın yüzde 50,6’ya gerilediğini söyledi.
Bu değişimle birlikte belediyenin yatırım kapasitesinin önemli ölçüde arttığını belirten Harmancı, yapılan yatırımların esnafa da katkı sağlayacağını ifade etti.
Lefkoşa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki çalışmalara da değinen Harmancı, 27 milyon TL yatırımla bölgede 8 kilometrelik su hattının yenilendiğini ve bu çalışmayla su kayıp ve kaçak oranlarının önemli ölçüde azaltılmasının hedeflendiğini kaydetti.
“ESNAFLA KURUMSAL VE DİJİTAL İŞ BİRLİKLERİ GELİŞTİRECEĞİZ”
Yeni dönemde cadde dönüşümlerine devam edeceklerini belirten Harmancı, esnafla daha kurumsal ve dijital iş birlikleri geliştireceklerini söyledi.
İş yeri açma süreçlerinde KTEZO belgesinin aranması uygulamasını, karşılaşılan baskılara rağmen sürdüreceklerini ifade eden Harmancı, KTEZO’nun ülke için değerli bir kurum olduğunu ve LTB’nin odayla birlikte çalışmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.
