İsrail Başbakanı Netanyahu’nun ABD seyahati öncesinde, özellikle kendi basınında yayımlanan bazı asılsız haberlerle, Washington’da Türkiye aleyhine olumsuz bir hava yaratılmaya çalışıldığına dikkat çekiliyor.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ABD ziyareti öncesinde, Türkiye’yi, Suriye ile Doğu Akdeniz’de gerilimi tırmandıran ve askeri faaliyet içinde bir ülke olarak gösterme amaçlı faaliyetler hızlandı. İsrail, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin iş birliği girişimiyle Doğu Akdeniz’deki gerginlikler tekrar öne çıkarılmaya çalışılırken; Türkiye’nin Suriye’ye hava radarı yerleştireceği iddiası ortaya atıldı. Ankara, bu dezenformasyon faaliyetlerini, “Türkiye – ABD ilişkilerini etkilemeye, F-35 satışını engellemeye ve Türkiye’yi bölgesinde gerilim üreten güvenilmez bir ülke gibi göstermeye” yönelik psikolojik harp girişimi olarak görüyor.
RAHATSIZ EDİYOR
Türkiye ile ABD arasında ilişkilerin önemli ölçüde düzelmesi, Başkan Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında kurulan lider diplomasisi, TSK’nın Avrupa güvenlik mimarisi içinde artan rolü, Suriye’deki yeni yönetimiyle ilişkiler ve Türk diplomasinin gücü; Netanyahu yönetimini rahatsız edici hale geldi.
İsrail’in teşvikiyle SDG, 10 Mart mutabakatından uzaklaşarak, Türkiye ve Şam yönetimine karşı yeniden tavır almaya yöneldi. İsrail’in Ege ve Doğu Akdeniz’de, Yunanistan ile GKRY’i teşvik edici tutumu da dikkat çekici hale geldi. Üç liderin 22 Aralık’ta Batı Kudüs’teki görüşmeleri sonrasında Atina’nın hava sahası iddialarının tekrar gündeme gelmesi dikkat çekti.











