Loading...
2025-20
20:00
logoTürkiye
-
logoMacaristan
-
2025-20
22:45
logoAvusturya
-
logoSırbistan
-
2025-20
22:45
logoUkrayna
-
logoBelçika
-
2025-20
22:45
logoYunanistan
-
logoİskoçya
-
2025-20
20:00
logoErmenistan
-
logoGürcistan
-
2025-20
22:45
logoBulgaristan
-
logoİrlanda
-
2025-20
22:45
logoKosova
-
logoİzlanda
-
2025-20
22:45
logoSlovakya
-
logoSlovenya
-
2025-20
22:45
logoDanimarka
-
logoPortekiz
-
2025-20
22:45
logoHırvatistan
-
logoFransa
-
2025-20
22:45
logoHollanda
-
logoİspanya
-
2025-20
22:45
logoİtalya
-
logoAlmanya
-
2025-20
14:00
logoTacikistan
-
logoBelarus
-
2025-20
15:00
logoLaos
-
logoSri Lanka
-
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. ALMANYA SEÇİM SONUÇLARI AÇIKLANDI

ALMANYA SEÇİM SONUÇLARI AÇIKLANDI

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Almanya’da seçim sonuçları belli oldu. Ülke tarihindeki en kritik seçimlerden biri olarak görülen bu seçimi Muhafazakar Hristiyan Demokratlar (CDU-CSU) yüzde 28.6 oy oranıyla önde bitirdi. Aşırı sağcı Almanya için Alternatif’in (AfD) oy oranı yüzde 20’yi geçti. Mevcut Başbakan Olaf Scholz’u yeniden başbakan adayı gösteren Sosyal Demokrat Partisi’nin (SPD) oy oranı bir önceki seçime göre 9,7 puan düştü. Sandık çıkış anketlerine göre partilerin aldıkları oy oranları şöyle: CDU – CSU yüzde 28.6, AfD yüzde yüzde 20.8, SPD yüzde 16.4, Yeşiller yüzde 11.6,Sol Parti yüzde 8.8, FDP yüzde 4.3, BSW yüzde 4.9. Ancak bu sonuçlara göre hiçbir parti tek başına iktidar olamıyor

Almanya’da yapılan genel seçimde ilk sandık çıkış anketine göre Hristiyan Birlik (CDU/CSU) birinci çıktı. İkinci sırada ise aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisi yer alıyor.

Almanya Seçim Kurulu’nun açıkladığı geçici sonuçlara göre partilerin aldıkları oy oranları şöyle;

Muhafazakar Hristiyan Demokratlar (CDU-CSU): Yüzde 28,6

Aşırı sağcı popülist Almanya için Alternatif (AfD) Partisi: Yüzde 20,8 (bir önceki seçimde yüzde 10,4 idi)

Sosyal Demokrat Parti (SPD): Yüzde 16,4

Yeşiller Partisi: Yüzde 11,6

Sol Parti: Yüzde 8,8

Hür Demokrat Parti (FDP): Yüzde 4,3 oy (FDP hükümetten ayrılarak ülkede erken genel seçime gidilmesine neden olmuştu, yüzde 5’lik barajın altında kaldı.)

“Sahra Wagenknecht İttifakı-Anlayış ve Adalet İçin” (BSW) Partisi: Yüzde 4,9

Sandalye dağılımı ise şöyle;

Almanya Federal Meclis’te sandalye dağılımı şu şekilde: CDU/CSU 208, AfD 152, SPD 120, Yeşiller 85, Sol Parti 62

Bu sonuçlara göre hiçbir parti tek başına iktidar olamıyor. Almanya’da Federal Meclis’te çoğunluk sağlanması için en az 316 milletvekilini bulmak gerekiyor.

CDU/CSU-SPD KOALİSYONU İHTİMALİ ÖNE ÇIKIYOR

İlk sonuçların ortaya çıkardığı tabloya göre seçimin galibi Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasında koalisyon hükümeti ihtimali öne çıkıyor.

Almanya’da Federal Meclis’te çoğunluk sağlanması için en az 316 milletvekilini bulmak gerekiyor.

Sandık çıkış anketinde şu anda FDP ve BSW’nin meclise giremeyeceği görülüyor. CDU/CDU lideri Friedrich Merz, AfD ile kesinlikle koalisyon hükümeti kurmak istemediğini açıklaması nedeniyle CDU/CSU-AfD koalisyonu mümkün görünmüyor.

Bu durumda toplam 328 milletvekiline ulaşan CDU/CSU ve SPD arasında bir koalisyon hükümetinin kurulması en güçlü ihtimal.

FDP veya BSW’nin veya ikisinin meclise girmesi durumunda CDU/CDU-SPD’nin toplam milletvekili sayısı 294’e düşüyor ve mecliste çoğunluk için yetmiyor.

Bu durumda 3’lü koalisyon seçenekleri gündeme gelebilir.

Buna göre toplam 374 milletvekiline ulaşan CDU/CSU-SPD-Yeşiller veya toplam 327 milletvekili sayısına ulaşan CDU/CSU-SPD-FDP koalisyon hükümetlerinin kurulmasından söz edilebilir.

CDU/CSU-SPD -Yeşiller koalisyonu renklerinden dolayı “Jamaika koalisyonu”, CDU/CSU-SPD-FDP arasındaki koalisyona da “Almanya koalisyonu” olarak adlandırılıyor.

Koalisyon seçenekleri için hangi partilerin yüzde 5’lik seçim barajını aşacağını görmek gerekiyor.

MERKEL’İN RUHU GERİ DÖNDÜ

Almanya’da ülke tarihinin en kritik seçimi olarak görülen ve katılımın rekor kırdığı bu yarışta, sağın yükselişinin yanı sıra bir diğer dikkat çekici nokta da eski Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in siyaset sahnesinden çekilmesinin ardından partisi CDU’nun ilk defa seçimleri ilk sırada tamamlaması oldu. Merkel, 16 yıllık şansölyelik görevine 2021 yılında veda etmişti.

Almanya’nın 1990’daki bütünleşmesinin mimarı Helmut Kohl da CDU liderliğinde Almanya’yı 1982’den 1998’de dek 16 yıl boyunca yönetmişti. Berlin Duvarı’nın yıkılmasının ardından Doğu ve Batı Almanya’nın birleşmesini sağlayan lider olarak görülüyordu. Merkel de bir dönem Kohl ile birlikte çalışmış ve ilk olarak 1991’de kabinesine girmişti.

ÖNCELİK AVRUPA’YI GÜÇLENDİRMEK, ABD’DEN BAĞIMSIZLIK

Zaferini ilan eden Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin başbakan adayı Friedrich Merz, önceliğinin Avrupa’yı güçlendirmek olacağını böylece ABD’den bağımsızlıklarını elde edebileceğini söyledi.

Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı Merz, ARD televizyonunda diğer Başbakan adaylarıyla yapılan açık oturumda ülkedeki seçim sonucuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Friedrich Merz, “Mutlak önceliğim Avrupa’yı güçlendirmek olacak. Böylece ABD’den bağımsızlığımızı elde edebiliriz.” dedi.

Kendisi açısından önemli olanın Avrupalıların kendi aralarında birlikte hareket etmesi olduğunu kaydeden Merz, “Şu anda Avrupa siyasetinin çoğu Almanya olmadan gerçekleşiyor. Elbette bunun seçim kampanyası ve bu ara dönemle de ilgisi var. Ancak Avrupa Birliği’nin pek çok başbakanı, devlet ve hükümet başkanıyla yakın diyalog halindeyim.” ifadelerini kullandı.

“HALA MEVCUT HALİYLE NATO’DAN BAHSEDİYOR OLACAK MIYIZ?”

ABD Başkanı Donald Trump’ın geçen hafta yaptığı açıklamalardan sonra ABD yönetimin, Avrupa’nın kaderine büyük ölçüde kayıtsız kaldığının açık olduğunu savunan Merz, bu nedenle Haziran sonundaki NATO zirvesine doğru nasıl ilerleyeceklerini çok merak ettiğini belirterek, “Hala mevcut haliyle NATO’dan bahsediyor olacak mıyız? Ya da çok daha hızlı bir şekilde bağımsız bir Avrupa savunma kabiliyeti oluşturmak zorunda kalmayacak mıyız? Dolayısıyla bu benim mutlak önceliğim” değerlendirmesinde bulundu.

ABD’li iş insanı Elon Musk’ın Almanya’daki seçim kampanyasına yaptığı son müdahalelerin eşsiz bir olay olduğuna dikkati çeken Merz, “Washington’dan gelen müdahaleler, Moskova’dan gördüğümüz müdahalelerden daha az dramatik, sert ve nihayetinde çirkin değildi. Dolayısıyla iki taraftan da öylesine büyük bir baskı altındayız ki şu anda benim mutlak önceliğim Avrupa’da bir birlik oluşturmak.” ifadelerini kullandı.

UKRAYNA’YA YARDIM

Friedrich Merz Ukrayna’nın kendisini savunması için desteklenmesi konusuna da değinerek, “Bana göre bugüne kadar bunu yeterince yapamadık. Aksi takdirde yarın bu savaş üç yıl sürmezdi.” dedi.

Gelecek haftalarda Amerikan hükümetinin Ukrayna savaşına ilişkin tutumunun ne olacağından emin olmadığını aktaran Merz, “Son birkaç gündür edindiğim izlenim, Rusya ve Amerika’nın Ukrayna ve Avrupa olmadan ötesinde birbirini bulduğu yönünde. Bu da bizim için son derece kritik bir durum olacak. Bu nedenle Almanya’da mümkün olduğu kadar çabuk harekete geçebilecek bir hükümete ihtiyacımız var.” diye konuştu.

AfD İLE KOALİSYON KURMAYI REDDETTİ

Tüm Alman halkını temsil eden bir federal hükümet kurmak için çalışacağını dile getiren Merz Almanya’nın sorunlarını çözecek bir federal hükümet kurmaya çalışacağını belirterek, “Bu federal hükümetin nasıl kurulacağını henüz bilmiyoruz. İki değil sadece bir koalisyon ortağımız olmasını istediğim bir sır değil. Ancak Almanya’daki seçmenler kararını verdi ve muhtemelen gece saatlerinde kesinleşecek olan bu seçim sonucunu kabul etmek zorundayız.” dedi.

AfD ile bir koalisyonun söz konusu olmadığını yineleyen Friedrich Merz şöyle devam etti: “AfD seçmenleri bunu önceden biliyordu. Yine de bu partiye oy verdiler. Şimdi nasıl bir hükümet kurabileceğimizi görmemiz gerekiyor. Ancak bir kez daha belirtmek isterim ki, bu ancak akşam sonuçlar kesinleştiğinde belli olacak ve o zamana kadar spekülasyon yapabileceğimizi sanmıyorum. AfD ile çok temel, farklı görüşlerimiz var. Örneğin dış politikada, güvenlik politikasında ve diğer pek çok alanda. Onlar bizim istediğimizin tam tersini istiyorlar. İşte bu yüzden işbirliği olmayacak.”

Almanya Başbakanı Olaf Scholz da seçim sonuçlarının SPD için çok acı olduğunu belirterek, “Bu seçimi kaybettik.” dedi.

Scholz seçimlerde sadece başbakan adayı olduğuna işaret ederek, “Hükümette başka bir pozisyon için başvuruda bulunmadığım benim için oldukça açık. Bunu açıkça ifade etmeye devam edeceğim. Benim duruşum budur.” ifadesini kullandı. Ayrıca başka bir görev almayacağını açıkladı.

Scholz ayrıca partisinin CDU/CSU ile yapacağı muhtemel bir koalisyon müzakerelerine katılmayacağını da vurguladı.

AfD İKİNCİ PARTİ OLDU

Aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisi bir önceki seçimlere göre oy oranını 9,1 puan artırarak yüzde 19,5 ile ikinci oldu.

Mevcut Başbakan Olaf Scholz’u yeniden başbakan adayı gösteren Sosyal Demokrat Partisinin (SPD) oy oranı bir önceki seçime göre 9,7 puan düştü. SPD, yüzde 16 oy oranıyla üçüncü sırada yer alıyor.

Bu oran böyle kalırsa SPD, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra yapılan genel seçimlerde en düşük oy oranını almış olacak.

Yeşiller Partisinin de 2021’deki seçimlere göre oy oranı 1,2 puan düşerek yüzde 13,5’e indi.

Başarılı bir seçim kampanyası yürüten Sol Partinin oyları ise bir önceki seçime göre 4,7 puan arttı. Meclise girmesi kesin gözüyle bakılan Sol Parti, sandık çıkış anketine göre yüzde 8,5 oy aldı.

Hükümetten ayrılarak ülkede erken genel seçime gidilmesine neden olan Hür Demokrat Parti (FDP) bu seçimlerde SPD ile birlikte büyük kayıp yaşadı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
ALMANYA SEÇİM SONUÇLARI AÇIKLANDI
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir