Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek “Bu sene başımıza neredeyse gelmeyen bir şey kalmadı” dedi.A Haber canlı yayınına çıkan Şimşek makrofinansal istikrarı sağlamayı hedeflediklerini belirterek şöyle konuştu:
* Biz bunu aslında ilk yılda başardık. Gerek rezerv birikimi üzerinden gerekse bütçe açığını ve cari açığı kontrol altına alarak ilk evreyi geçtik. Şimdi biz ikinci evredeyiz.
* İkinci evrede dezenflasyon başladı ve şoklara karşı dayanıklılığı güçlendirdik. Bu evre de bir, bir buçuk yıl alacak. Bu senenin sonunda ikinci evre geride kalacak. Enflasyonu düşürüyoruz, mali disiplini tekrar tesis ediyoruz.
* Cari açıkta yapısal iyileşmeyi ve rezerv yeterliliğini sağladık. Bu senenin sonunda bütçe açığının yüzde 3,5 civarında, cari açığın yüzde 1,5’in altında olmasını bekliyoruz.
* Büyüme zaten makul gidiyor. İşsizlik de yüzde 8-8,5 arası bir düzeyde.
‘Başımıza neredeyse gelmeyen bir şey kalmadı’
Eleştiriye saygı duyduğu ve vatandaşın hayat pahalılığıyla mücadelede hızlı başarı beklediğini belirten bakan şöyle devam etti:
* Bu sene başımıza neredeyse gelmeyen bir şey kalmadı. Kuraklık, don ve bölgemizde savaş yaşadık, (ABD Başkanı Donald) Trump’ın ticaret savaşları var.
* İçeride bir dava nedeniyle ortaya çıkan belirsizlik oluştu. Bütün olumsuzluklara rağmen sene sonu itibarıyla manşet enflasyonunun yüzde 30’un altına düşeceğine inanıyoruz.
* Gelecek sene de yüzde 20’nin altını hedefliyoruz. Dolayısıyla yüzde 20 demek mal enflasyonunun yüzde 10 civarına düşmesi demek.
* Hizmet enflasyonunun da yüzde 30’un altına düşmesi demek. Enflasyonda hissedilebilir bir düşüş içindeyiz. Artık fiyatların, eskisi kadar etiketlerin yenilenmediğini herkes biliyor.
