İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Başkan Yardımcısı Ali Bakıri, ülkesinin Umman ile Hürmüz Boğazı’ndaki deniz trafiğine yönelik yeni bir mekanizma üzerinde görüşmeler gerçekleştirdiğini açıkladı. Bakıri ayrıca, ABD ile yürütülen dolaylı müzakerelerde uranyum rezervleri konusunun gündemde yer almadığını belirtti.
İran’ın yarı resmi Tesnim haber ajansının aktardığına göre, Rusya’nın başkenti Moskova’da düzenlenen 14. Uluslararası Üst Düzey Güvenlik Yetkilileri Konferansı’na katılan Bakıri, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Hürmüz Boğazı’nda Yeni Dönem Sinyali
ABD ile Hürmüz Boğazı konusunda henüz bir anlaşmaya varılmadığını ifade eden Bakıri, şu değerlendirmelerde bulundu
“Komşu kıyı ülkeleri olan İran ve Umman, Hürmüz Boğazı’ndan geçiş için yeni bir mekanizma belirlemek üzere müzakere ediyor. Hürmüz Boğazı’ndan geçiş koşulları ve düzenlemeleri, İran’a karşı savaş başlamadan önceki döneme kıyasla farklı olacak.”
“Tüm Konularda Anlaşana Kadar Hiçbir Konuda Anlaşmış Sayılmayız”
ABD ile dolaylı görüşmelerin sürdüğünü kaydeden Bakıri, İran’ın zenginleştirilmiş uranyum rezervlerinin geleceğinin bu müzakerelerin gündeminde bulunmadığını vurguladı. Bakıri, sürece ilişkin, “Tüm konularda bir anlaşmaya varana kadar, hiçbir konuda anlaşmaya varmadığımıza inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.











