Loading...
2025-24
20:00
logoLitvanya
-
logoFinlandiya
-
2025-24
22:45
logoPolonya
-
logoMalta
-
2025-24
22:45
logoBosna-Hersek
-
logoG. Kıbrıs
-
2025-24
22:45
logoSan Marino
-
logoRomanya
-
2025-24
22:45
logoArnavutluk
-
logoAndorra
-
2025-24
22:45
logoİngiltere
-
logoLetonya
-
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. İNFLUENZA VİRÜSÜ NEDENİYLE BU KIŞ ‘HERKES HASTA’ MI? KORUNMAK İÇİN NE YAPILABİLİR?

İNFLUENZA VİRÜSÜ NEDENİYLE BU KIŞ ‘HERKES HASTA’ MI? KORUNMAK İÇİN NE YAPILABİLİR?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

‘Herkes hasta’, rakamlar normal. İnfluenza virüsünün evrimi grip mevsimini nasıl etkiledi? Bu sene grip mevsimi neden ağır geçiyor?

 

‘Herkes hasta’, ama rakamlar normal. İnfluenza virüsünün evrimi grip mevsimini nasıl etkiledi? Bu sene grip mevsimi neden ağır geçiyor?

Ateş, vücut ağrıları, halsizlik…

Bu sene grip mevsiminde muayene olan hastaların şikayetlerinden bazıları bunlar.

Sağlık Bakanlığı’na göre bu sene 30 Eylül-26 Ocak arasında 3,908 kişi grip benzeri belirtiler ile aile hekimlerine ve raporda takip edilen hastanelere başvurdu. Geçen sene aynı dönemde bu rakam 4,685 kişiydi.

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Önder Ergönül ise dernek aracılığıyla iletişim kurdukları uzmanlar arasında bu sene yaygın görülen hastalığın “çok uzun sürdüğü” yaklaşımını gözlemlemiş.

BBC Türkçe‘ye verdiği röportajda, “Tüm Türkiye’de hastanelerimizde influenza enfeksiyonuna yakalanmış hastalar var. Gerçekten influenzadan yatan hastalar var. Riskli grupların hastaneye yatmak durumunda olduğunu, hatta yoğun bakımda tedavi edilmek durumunda olduğunu veya kurtaramadığımızı görüyoruz,” diyor Ergönül.

İstanbul İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Abdullah Emre Güner ise BBC Türkçe‘ye, dünya genelinde İnfluenza aktivitesinin artma eğiliminde olduğunu, ancak Türkiye’de bu yıl yaşanan salgının “önceki yıllarda görülen hastalık trendi ile benzer olarak raporlandığını” söyledi.

Güner’in verdiği bilgiye göre İstanbul’da hastaneye yatırılan şiddetli akut solunum enfeksiyonu vakaları yüzde olarak “önceki grip sezonlarında olduğu gibi mevsimsel artış trendine uyumlu.”

BBC Türkçe‘ye konuşan Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap da bu seneki salgının olağanüstü bir boyutta olmadığını söylüyor, ancak virüsteki evrimin daha ağır bir seyir oluşturabildiğine dikkat çekiyor.

Hangi virüs hasta ediyor?

Azap, üst solunum yolu enfeksiyonlarında nezle ve grip olarak iki temel hastalık grubu olduğunu açıklıyor.

Nezle vakalarında burun akıntısı, boğaz ağrısı ve başta dolgunluk gözlemlendiğini belirten Azap nezlenin kişiyi “işinden gücünden alıkoymadığını” söylüyor.

Grip benzeri hastalıklara onlarca farklı virüs sebep olabiliyor, ancak en ağır seyreden vakalar çoğunlukla İnfluenza, Covid ve RSV virüslerinden kaynaklanıyor.

Bu sene de hastalıkların çoğunun kaynağı İnfluenza A virüsü.

İnfluenza virüsünün en belirgin bulguları ise birkaç gün 38 derece üstü seyreden ateş, yaygın kas ağrıları ve aşırı halsizlik.

“[Bu bulgular] diğerlerinde de olabilir, ama influenzada bu daha belirgindir. O nedenle gripe halk arasında ‘paçavra hastalığı’ derler öteden beri” diyor Ergönül.

Azap da İnfluenza virüsünün de Covid kadar ağır hastalığa yol açabildiğini, bu sene ağır seyreden hastalıkların da virüsün yapısındaki değişimden kaynaklanabileceğini söylüyor.

“Grip virüslerinin de tıpkı Covid virüsleri gibi değişebilme özelliği var. Dolayısıyla bu sene, birkaç senedir dolaşan virüsten yapıca değişmiş olan bir yeni grip virüsü dolaşıyorsa o zaman daha ağır seyrediyor.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İNFLUENZA VİRÜSÜ NEDENİYLE BU KIŞ ‘HERKES HASTA’ MI? KORUNMAK İÇİN NE YAPILABİLİR?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir