Fransa ve Ukrayna’nın da aralarında bulunduğu 10 Avrupa ülkesi, balistik füzelerin oluşturduğu artan tehditlere karşı ortak bir Anti-Balistik Füze Koalisyonu kurduklarını duyurdu.
Fransa’nın başkenti Paris’te, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ev sahipliğinde düzenlenen toplantının ardından Danimarka, Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda, Norveç, İspanya, İsveç, Ukrayna ve İngiltere liderleri ortak bir yazılı açıklama yayımladı.
Açıklamada, liderlerin balistik füzelerin yarattığı tehdidin ve Avrupa kıtası için savunma kapasitesinin artan öneminin bilincinde olduğu vurgulandı. Yalnızca savunma amaçlı kurulduğu belirtilen koalisyon için yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi
“ Anti-balistik kapasite geliştirmek için yılmadan çalışmayı hedefleyen başat projesine desteğimizi bildiriyoruz.”
Avrupa için entegre savunma hedefi
Avrupa’nın korunması adına kapsamlı ve entegre bir anti-balistik füze savunmasının gerekliliğine dikkat çekilen açıklamada, gelecekteki olası füze tehditlerine karşı caydırıcılığın artırılmasının hedeflendiği kaydedildi. Söz konusu girişimin, Avrupa’da halihazırda var olan savunma sistemlerini tamamlayıcı nitelikte olacağı belirtildi.
Ülkeler; savunma endüstrilerini, araştırma kapasitelerini ve operasyonel tecrübelerini birleştirerek ortak bir Avrupa kapasitesi inşa etmeyi amaçlıyor. Koalisyonun, uluslararası yükümlülüklere ve yasal çerçeveye uygun şekilde ilk operasyonel kapasitesine ulaşması için bir yol haritası oluşturulacağı taahhüt edildi.
Danimarka, Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda, Norveç, İspanya, İsveç, Ukrayna ve İngiltere’nin kurucu üyeleri olduğu koalisyonun, aynı hedefleri paylaşan diğer ülkelerin katılımına da açık olduğu ifade edildi.









