ABD Senatosu’nda İsrail’e silah ve askeri teçhizat tedarikini içeren kritik bir oylama gerçekleştirildi. Oylama, Washington–Tel Aviv hattındaki ilişkilerin Amerikan iç siyasetindeki yansımalarını bir kez daha gözler önüne serdi.
DEMOKRATLARDAN DİKKAT ÇEKEN “HAYIR” OYLARI
Oylamada Demokrat Parti içinden gelen “hayır” oylarının yoğunluğu dikkat çekti. ABD merkezli Axios’a bağlı gazeteci Barak Ravid’in haberine göre, 47 Demokrat senatörden 40’ı satışa karşı oy kullandı.
Ravid, ortaya çıkan tabloyu şu sözlerle değerlendirdi:
“İsrail’in ABD’deki statüsünde eşi benzeri görülmemiş bir düşüş.”
“ABD-İSRAİL İLİŞKİLERİNDE YENİ DÖNEM”
Senato’daki oylama, ABD-İsrail ilişkilerinin artık Amerikan iç siyasetinde daha fazla tartışılır hale geldiğini ortaya koydu. Özellikle Demokrat Parti içinde Filistin meselesi ve silah satışlarına yönelik artan hassasiyetin siyasi kararları etkilediği değerlendiriliyor.

BERNIE SANDERS’TAN SERT TEPKİ
Oylamada “hayır” oyu veren Demokrat Senatör Bernie Sanders, karar sürecine sert sözlerle tepki gösterdi:
“Şimdi gerçekten anlamakta zorlandığım bu karara karşı oy verdiğimde daha fazla bilgi istemiyorum. Bu karara karşı oy vereceğim. Dışişlerinden rapor istemiyorum. Bilmiyorum, ABD’nin İsrail’deki askeri yardımların nasıl kullanıldığını bilmek istemiyorum. Bu insani felaket için ABD’nin hangi sorumluluğu olduğunu bilmek istemiyorum. Başımı kuma gömmek istiyorum, neler olduğunu görmek istemiyorum demek.”
Sanders, bir diğer açıklamasında ise şu ifadeleri kullandı:
“Açıkça sayın başkan, bu korkunç savaş ile ilgili görüşünüz ne olursa olsun bana katılın veya katılmayın gözlerimizi kuma gömemeyiz.”
SİYASİ RİSK VE SEÇİM HESAPLARI
Uzmanlara göre bu oylama, Demokrat Parti içinde Filistin meselesine yönelik artan duyarlılığın ve silah satışlarına karşı yükselen tepkinin açık bir göstergesi. Aynı zamanda bu tutumun, potansiyel başkan adayları açısından bir siyasi risk olarak değerlendirildiği ve seçim hesaplarına dahil edildiği ifade ediliyor.











