İran lideri Mücteba Hamaney’in danışmanı ve eski Devrim Muhafızları Ordusu Komutanı Muhsin Rezai, ABD’nin İran’a yönelik saldırılarını sürdürmesi durumunda, ülkesinin kapsamlı bir saldırı ve imha aşamasına geçeceğini açıkladı.
Katıldığı bir televizyon programında gündemdeki gelişmeleri değerlendiren Rezai, ABD’ye yönelik önemli uyarılarda bulundu.
ABD’nin İran’a yönelik saldırılarına devam etmesi halinde askeri yanıtlarının sert olacağını belirten Rezai, Amerikan askerleri ile “siyasi sınırların ötesinde” yer alan ABD üslerinin hedef alınacağını ifade etti.
ABD’nin İran’a karşı hem “savaş” hem de “müzakere” politikasını bir arada yürüttüğünü ve ateşkes sürecini deniz ablukasını güçlendirmek için bir hazırlık evresi olarak kullandığını savunan Rezai, “ABD ordusu ateşkesi askeri kapasitesini artırmak için kullandı. Ateşkesi tek taraflı olarak uzatarak hazırlıklarına devam etti” dedi.
Mevcut mutabakat zaptının artık bir geçerliliği kalmadığını iddia eden Rezai, ABD’nin kendi görüşlerini içeren yeni bir anlaşma ile müzakere sürecine girmeyi planladığını öne sürdü.
ABD’nin İran’ın altyapısına ve güney kıyılarına düzenlediği saldırıların amacına değinen Rezai, şu ifadeleri kullandı
“Bu girişimin amacı İran’daki direnişi bölmek ve deniz ablukasını tamamlamak. Ayrıca ABD’nin, Hark Adası ve nükleer tesislere saldırı hazırlığı için de bu saldırıları gerçekleştirme olasılığı bulunuyor.”
İran Silahlı Kuvvetlerinin ABD saldırılarına ezici bir şekilde karşılık verdiğini dile getiren Rezai, “hem savaş hem müzakere” politikasının artık sona erdiğini vurguladı.
Ülkesinin yeni bir stratejiyle hareket ettiğini kaydeden Rezai, tüm saldırılara aynı şiddette ve kararlılıkla misilleme yapılmasının bu yeni stratejinin bir parçası olduğunu ifade etti.
Rezai ayrıca, ABD’nin Hürmüz Boğazı’nın ortaklaşa yönetilmesi yönündeki teklifini geri çevirdiklerini belirterek, ABD’nin asıl amacının Hürmüz Boğazı üzerinde hakimiyet kurup küresel enerji piyasasını kontrol etmek ve Rusya ile Çin’e karşı 3. Dünya Savaşı’nı başlatmak olduğunu ileri sürdü.











