Eski Cumhurbaşkanlığı Sarayı, “Kültür Merkezine Dönüştürme Projesi” kapsamında ilk kez bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman ve eşi Nilden Bektaş Erhürman’ın ev sahipliğinde düzenlenen “Resmin Kamusal Hafızası” adlı sergi, dün akşam gerçekleştirilen törenle kapılarını açtı.
Kıbrıslı Türk sanatçıların 1949-1999 yılları arasında ürettiği eserlerden oluşan özel bir seçkiyi sunan serginin açılışına; Yüksek Mahkeme Başkanı Bertan Özerdağ, bazı milletvekilleri, Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı ve çok sayıda sanatsever katıldı. Cumhurbaşkanı Erhürman ve eşi, konukları kapıda karşıladı.
Eski Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve sergi sürecini anlatan iki kısa video gösterimiyle başlayan etkinlikte, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası üçlüsü müzik dinletisi sundu. Cumhurbaşkanı Erhürman’ın açılış konuşmasının ardından davetliler sergiyi gezdi. Gecenin ilerleyen saatlerinde rahatsızlık geçirerek Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Erhürman’ın, yapılan tüm tetkiklerinin olumlu sonuçlanmasının ardından bu sabah taburcu edildiği bildirildi.
Erhürman“Hayalimiz buranın bir kültür sanat merkezi haline gelmesidir”
Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, açılışta yaptığı konuşmada, tarihi binanın Kıbrıs Türk halkı için bir kültür-sanat buluşma noktası olmasını istediklerini belirterek, “Hayalimiz buranın bir kültür sanat merkezi haline gelmesidir” dedi.
Göreve geldikleri günden bu yana iki büyük hayalleri olduğunu dile getiren Erhürman, bunlardan ilkinin bu tarihi binada Kıbrıs Türk halkını kültürü ve sanatıyla buluşturmak olduğunu söyledi. Bu amaçla kısa süre önce devletin tüm kurumlarından temsilcilerin katılımıyla bir toplantı gerçekleştirdiklerini ifade eden Erhürman, çalışmaların binanın tarihi dokusuna zarar vermeden, hep birlikte yürütülmesini hedeflediklerini kaydetti.
Eski Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın toplumsal ve kurumsal hafızasındaki önemine değinen Erhürman; binada Dr. Fazıl Küçük, Rauf Raif Denktaş, Mehmet Ali Talat, Derviş Eroğlu, Mustafa Akıncı ve Ersin Tatar’ın görev yaptığını hatırlattı. Erhürman, eski cumhurbaşkanlığı çalışma odasının, geçmiş liderlerin ve ailelerinin uygun göreceği anı objelerinin sergileneceği küçük bir müzeye dönüştürüleceğini, diğer tüm alanların ise kültür-sanat faaliyetlerine ayrılacağını açıkladı.
“Geçmişle bugün arasında bir buluşma alanına ihtiyaç var”
İkinci hayalinin Kıbrıs Türk kültür-sanat tarihine dair olduğunu aktaran Erhürman, yeni nesillerin geçmişteki sanatsal üretimler konusundaki bilgi eksikliğini gidermek adına geçmişle bugün arasında bir köprü kurulması gerektiğini vurguladı. Bu doğrultuda eylül ayında, 1800’lerde bu alanda ilk kez faaliyet gösteren bir Kıbrıslı Türk’ün anısına etkinlik hazırladıklarını ve opera sanatçılarıyla operet çalışmaları yürüttüklerini belirtti.
Serginin hazırlanmasında büyük katkılar sunulduğunu, eserlerin bir kısmının özel koleksiyonlardan, bir kısmının ise Kültür Dairesi’nden emanet alındığını ifade eden Erhürman, LTB Başkanı Mehmet Harmancı’nın önerisiyle eski Cumhurbaşkanlığı Sarayı, Surlar içi ve Atatürk Kültür Merkezi’ni kapsayan bir kültür-sanat aksı oluşturmayı hedeflediklerini söyledi.
Konuşmasının sonunda, sergideki eksikliklerin katılımcılar tarafından karekod uygulaması aracılığıyla tamamlanabileceğini belirten Erhürman, şu çağrıda bulundu
“Kıbrıs Türk halkının bu adada kökleri vardır. Kültür sanat alanındaki üretim de bu varoluş mücadelesinin en şahika noktalarından biridir. O nedenle bu güzel hayali gelin hep birlikte tamamlayalım.”
Sergi Yaz Boyunca Ziyarete Açık Olacak
Sanatseverlerin yoğun ilgi gösterdiği sergi, yaz dönemi boyunca açık kalacak. Ziyaret saatleri ve grup rezervasyonlarına ilişkin detaylar önümüzdeki günlerde açıklanacak.
Sergi broşürüne bu bağlantıdan ulaşabilir, projeye katkı koymak isterseniz bu linki kullanabilirsiniz.










