İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkiye’nin F-35 savaş uçakları programına yeniden katılımına yönelik olumlu sinyaller vermesinin ardından, İsrail’in bölgedeki askeri hava üstünlüğünü koruyacağını vurgulayarak dolaylı bir tepki gösterdi.
İsrail ordusunun mezuniyet töreninde konuşan Netanyahu, doğrudan isim vermeden ABD yönetiminin Türkiye’ye yönelik tutumuna değindi. Netanyahu, “İsrail’in hava üstünlüğünü korumak, ulusal güvenlik doktrinimizin temel taşıdır” ifadelerini kullandı.
Orta Doğu’daki jeopolitik dengelerin hızla değiştiğini belirten İsrail Başbakanı, sözlerini şöyle sürdürdü“Savaş henüz bitmedi. Eski zorlukların yanı sıra yenileri de ortaya çıkmaya devam ediyor. Eski eksenler çöküyor ve yenileri doğuyor. Her senaryoya hazırlıklıyız. Her zaman düşmanlarımızdan daha güçlü kalmamız gerektiğini biliyoruz.”
ABD Başkanı Trump’ın Türkiye’nin F-35 programına geri dönebileceğine dair açıklamalarının ardından İsrailli siyasiler, bu duruma karşı olduklarını çeşitli platformlarda dile getirmişti. Netanyahu daha önce de Ankara’daki NATO zirvesi öncesinde ABD medyasına verdiği demeçlerde, Türkiye’nin F-35 uçaklarına erişimine izin verilmemesi gerektiği yönünde çağrılarda bulunmuştu.










