Başbakanlık ve Maliye Bakanlığı iş birliğiyle düzenlenen “Gazilik Kartı” ve “Gazilik Beratı” takdim töreni gerçekleştirildi. Gazimağusa ve İskele bölgelerini kapsayan tören, DAÜ Rauf Denktaş Kültür ve Kongre Merkezi’nde yoğun bir katılımla yapıldı.
Törene Başbakan Ünal Üstel, Maliye Bakanı Özdemir Berova ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Oğuzhan Hasipoğlu katıldı. Etkinlik kapsamında 120 gazi, gazi eşi ve çocuğuna kart ve beratları takdim edildi.
Başbakan Üstel“Sizi Unutmadık, Unutturmayacağız”
Törende konuşan Başbakan Ünal Üstel, gazilik kartlarının dünün, bugünün ve yarının anlamını taşıdığını vurguladı. Kıbrıs Türk halkının 1950’li yıllardan 1974 Barış Harekatı’na kadar büyük bir mücadele verdiğini hatırlatan Üstel, Kıbrıs Türkü’nün anavatan Türkiye’nin destekleri, sabrı ve mücadelesi sayesinde kendi devletini kurarak bugünlere ulaştığını ifade etti.
Bugün Akdeniz’de ve Filistin’de yaşanan insani dramlara dikkat çeken Üstel, çocukların, kadınların, okulların ve hastanelerin bombalandığını, şehirlerin yok edildiğini belirtti. Kıbrıs Türkü mücadele ederken sessiz kalan Birleşmiş Milletler’in bugün de aynı şekilde sadece seyirci kaldığını dile getiren Üstel, şu ifadeleri kullandı
“Biz bunların hepsini yaşadık, şimdi Filistin yaşıyor, dünya seyrediyor. Yine bir tek ülke ses çıkarıyorTürkiye Cumhuriyeti. Yiyecek, içecek ve ilaçlara bile el konuyor. İsrail’in Filistin’e yaptıklarından bizim farkımız vardı. Bizde bütün bunlar olurken, soykırımlar olurken, toplu katliamlar olurken Kıbrıs Türkü’nün hep yanında ana vatanımız Türkiye Cumhuriyeti vardı.”
15 Kasım 1983’te kurulan KKTC’yi güçlendirmek için Türkiye ile el ele yürümeye devam ettiklerini belirten Başbakan Üstel, Kıbrıs Türkü’nü silahla yıldıramayacağını anlayan Rum yönetiminin şimdi de ekonomik yönden çökertme çabası içine girdiğini söyledi. Güney’den KKTC’ye gelen turistlerin konaklamasını engellemek için her türlü baskı ve teşvike başvurulduğunu ifade eden Üstel, buna rağmen Türkiye üzerinden gelen Türk ve yabancı turistlerle KKTC ekonomisinin güçlendiğini, 1975’te 3 bin olan yatak kapasitesinin bugün 50 bin sınırına dayandığını kaydetti. Üstel, “Ne kadar engelleme yaparlarsa yapsınlar Kıbrıs Türkü bunu göğüsler” dedi.
Rum hükümetinin yeni bir silahlanma yarışına girdiğini ve her gün farklı bir devletle savunma iş birliği anlaşmaları imzaladığını belirten Üstel, Rum askerlerinin “Yakında Girne’ye, Karpaz’a bayrağımızı dikeceğiz, Mağusa’ya geleceğiz” şeklindeki söylemlerine değinerek, “Bu insanların gelecekleri varsa görecekleri de vardır” şeklinde konuştu.
Federasyon arayışlarıyla 50 yıl kaybedildiğini belirten Üstel, “Artık dünyanın da kabul etmesi lazımKıbrıs’ta iki ayrı halk, iki ayrı demokrasi, iki ayrı devlet vardır. Biz asla devletimizden, toprağımızdan vazgeçmeyeceğiz ve o uğurda mücadelemizi Türkiye ile birlikte vermiş olacağız” dedi.
Hükümet olarak 5’inci yıllarına girdiklerini, siyasi istikrarı sağlayarak reformları ve yasal düzenlemeleri hayata geçirdiklerini belirten Üstel, takdim edilen gazilik kartlarının gazilerin geçmişteki mücadelesinin bir onuru olduğunu ifade ederek, “Unutmadık, sizleri unutturmayacağız diye bu güzel eserleri sizlere takdim ediyoruz” dedi.
Bakan Berova“Yaptığınız Hizmetlerin Onursal Belgesi”
Maliye Bakanı Özdemir Berova ise törende yaptığı konuşmada, bugünkü özgürlük ortamının şehitler ve gaziler sayesinde kurulduğunu vurguladı. Berova, “Sizler olmasaydınız bugün ben bir Maliye Bakanı olarak sizlere hitap edemeyecektim” diyerek gazilere şükranlarını sundu.
Gazilik kartlarının, ülkeye yapılan fedakarlıkların onursal bir belgesi olduğunu ifade eden Berova, yasa kapsamında gazilere ek haklar tanımak ve minnettarlıklarını göstermek için çalışmaların sürdüğünü belirtti. Bazı gazilerin Gazilik Yasası ve kart başvuruları hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığını tespit ettiklerini dile getiren Berova, bakanlık olarak hak sahipliği kriterleri ve müracaat süreçleriyle ilgili gerekli duyuruları yapacaklarını sözlerine ekledi.
Berova konuşmasını, “KKTC’nin kurulmasında ve geleceğimiz için çok önemli olan siz değerli gazilerimize bir kez daha teşekkürü borç bilir, Kıbrıs Türk halkı için hayatlarını feda eden tüm askerlerimizi, tüm Mücahitlerimizi de bir kez daha anarak, hepinize saygı ve selamlarımı iletiyorum” diyerek tamamladı.
