Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) Kritik Mineraller Forumu için İstanbul’a gelen Suudi Arabistan Sanayi ve Maden Kaynakları Bakanı Bender bin İbrahim El-Hureyf, Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki iş birliğinin her geçen gün güçlendiğini belirtti.
İki ülke arasındaki ilişkilerin sanayi ve madencilik alanlarında stratejik bir boyuta ulaştığını vurgulayan Hureyf, Türkiye’nin sanayi stratejisinde yer alan birçok sektörde önemli bir potansiyele sahip olduğunu ifade etti. Bu potansiyelin, Suudi Arabistan ile hayata geçirilecek ortak projelerle daha da büyütülmesinin hedeflendiğini söyledi.
Gündemdeki en dikkat çekici başlıklardan biri olan demiryolu bağlantı projesine de değinen Hureyf, Türkiye ile planlanan hattın bölgedeki lojistik sorunlara güçlü bir alternatif sunacağını dile getirdi.
Madencilik sektörüne de dikkat çeken Hureyf, dünyada artan hammadde ihtiyacına işaret ederek bu alanda ülkeler arası iş birliğinin artık zorunlu hale geldiğini vurguladı. Suudi Arabistan’ın Vizyon 2030 hedefleri kapsamında madenciliği öncelikli sektörlerden biri haline getirdiğini belirten Hureyf, yatırım ortamının giderek daha cazip hale geldiğini kaydetti.
Sanayi alanında da önemli bir dönüşüm yaşandığını ifade eden Hureyf, petrol dışı ihracatın artırılması hedefi doğrultusunda küresel pazarda rekabet edebilecek ürünlere odaklandıklarını söyledi. Vizyon 2030 programının son aşamasına girildiğini belirten Hureyf, bu sürecin ekonomik çeşitliliği zirveye taşıyacağını ifade etti.
Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki stratejik iş birliğinin önümüzdeki dönemde hem bölgesel ticareti hem de küresel tedarik zincirlerini etkilemesi bekleniyor.
