Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Oğuzhan Hasipoğlu, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Ektam’da devam eden eylemle ilgili soruları cevaplandırdı.
Hasipoğlu, işveren tarafının sendikayı muhatap alma konusunda sorun yaşadığını söyledi.
Bakan Hasipoğlu, sürecin ilk gününden itibaren Bakanlık olarak taraf olduklarını belirterek, 37 işçinin fesih ihbarının Bakanlığa iletildiğini ifade etti. Sendikalaşma ve toplu iş sözleşmesi süreciyle ilgili olarak Başsavcılıktan görüş alındığını kaydeden Hasipoğlu, Başsavcılığın tarafların haklarını yargı sürecinde aramaları yönünde görüş bildirdiğini aktardı.
İşveren ile işçiler arasında büyük bir uçurum olmadığını vurgulayan Hasipoğlu, “Ne maaşların ödenmemesi ne de çalışma koşullarıyla ilgili ciddi bir sorun vardır. Sorun, tamamen iş güvencesi noktasındadır” dedi.
Sendikalı bir işçinin keyfi şekilde işten çıkarılamayacağını dile getiren Hasipoğlu, Bakanlık olarak bu süreçte muhataplarının sendikalar olduğunu söyledi. Sendikadan, taleplerini yazılı olarak işverene iletmesini ve aynı zamanda Bakanlığa da göndermesini istediklerini belirtti.
Hasipoğlu, yasal sürece dikkat çekerek, işverenin altı gün içerisinde sendika ile görüşmek zorunda olduğunu hatırlattı. Bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde Bakanlığın para cezası ve yaptırım uygulama yetkisi bulunduğunu ifade etti.
Çalışanların yanında olduklarını vurgulayan Hasipoğlu, sendikalara da çağrıda bulunarak, çalışanlara gerçekçi olmayan beklentiler hayaller satılmamasını ve kimsenin ekmeğiyle oynanmaması gerektiğini söyledi.
Bakan Hasipoğlu, konuşmasının sonunda bu akşam grev alanına giderek çalışanlarla bir araya geleceğini ve süreci yakından takip ettiklerini söyledi.
